Kerekasztal beszélgetés ingázásról, elszakadásról, hátrányos helyzetről

Kerekasztal beszélgetés a kárpát-medencei hátrányos helyzetű fiatalokra vonatkozó felzárkóztatási programok tapasztalatairól szólt. Záró konferencia (Balassagyarmat, Cédrus Hotel (és online tér) 2020.10.13-15)

A meghívott előadók a szakterületük szemszögéből közelítették meg a témát, szóba került az Arany János program, a belső migráció hatása és az Együtt Európáért Alapítvány e témában megvalósuló programjainak tapasztalatai.

A résztvevők közül Kanyóné Horváth Margit az Arany János Programot mutatta be a hallgatóságnak, mely közösségbe fejleszti a tanulni vágyó és az otthoni környezetből kiszakadó középiskolás korosztályt, így támogatva továbbtanulásukat.  Az évek óta sikeres programban kiemelte a mentorok munkájának jelentőségét

Hajnáczky Tamás, a Kopp Mária Intézet kutató elemzője felhívta a figyelmet arra, hogy a kutatások során fény derült arra, hogy a 20. század elejétől megfigyelhető az észak- magyarországi településekről való elvándorlás idénymunkára, majd az ingázás a nagyvárosokba, mivel a régió nem tudta ellátni saját magát.

Murányi Bálint, a Nógrád megyei Önkormányzat Felzárkóztatásért felelős munkatársa is megosztotta tapasztalatait.  Önkormányzatuknak fontos szerepe van a különféle felzárkóztatási programok összehangolására a térségben.

Lomniczi Júlia, az Együtt Európáért Alapítvány munkatársa azokat a tapasztalatokat osztotta meg, melyek a célcsoporttal való találkozásokat, a bevonódást, a hátrányos helyzetű emberek motiválhatóságát jellemzik, az ezzel kapcsolatos munkáról és a programjaik sikerességének kulcsáról, a személyes jelenlétről beszélt.

Eredeti betűméret
Kontraszt beállítása