Közösségépítő – felzárkóztató jó gyakorlatok megismerése

A tanulmányi kiránduláson a Lippai Balázs Roma Szakkollégium volt és jelenlegi tagjai, valamint az Álmokért Egyesület képviselői vettek részt. A Lippai Balázs Roma Szakkollégium a Debreceni Egyetem roma vagy a roma kultúra iránt érdeklődő hallgatói közössége.

Céljuk, hogy egy olyan értékteremtő, egymást segítő közeget hozzanak létre, ami támogatja a roma értelmiségi utánpótlás biztosítását, a roma identitású hallgató tehetséggondozását és a roma kultúrában jártas szakemberek képzését. Ennek érdekében például egyéni mentorprogramokat és kompetenciafejlesztést biztosítanak felsőoktatásban tanuló roma fiatalok számára.

Az Álmokért Egyesület tevékenységei között olyan fiatalokat érintő programok megvalósítása szerepelnek, amelyek segítik a társadalmi integrációt, fejlesztik a közösséget, növelik a tanulási esélyeket, elősegítik a hatékony munkaerő piaci elhelyezkedést.

Az Indulj Bátran! projekt célkitűzései (a hátrányos helyzetű fiatalok felzárkóztatása, a mentorálási programok segítése) olyan területet érintenek, amikből mind a Szakkollégium, mind az Egyesület tagjai tudnak inspirálódni a további munkájukhoz.

A jelenlegi tanulmányúttal a közösségszervezésen túl a jó gyakorlatok megosztása került a fókuszba Különböző humán szervezetek meglátogatására került a sor, ahol tapasztalatot cseréltünk és közösen továbbgondolkozhattunk a közösségünket érintő problémák megoldásán.

A tanulmányút kiváló alkalmat biztosított arra, hogy összegezzük és tovább gondoljuk az Egyesület és a Szakkollégium jövőjét. A többi humán egyesülettel való találkozás új nézőpontot adott a munkánkhoz, rengeteg új ötlettel gazdagodtunk. A szátoki, diósjenői és drégelypalánki közösségekből inspirálódva alakítjuk ki a következő évre szóló programtervünket.

Eredeti betűméret
Kontraszt beállítása