Indulj bátran!

A Horpácsi Európa Pihenő Központban került megrendezésre 2018. szeptember 14-én a “Indulj bátran” című magas szintű nemzetközi konferencia. A konferencia keretén belül a résztvevők több előadást is hallhattak a hátrányos helyzetű fiatalok motiválásáról, valamint azoknak a készségeknek a fejlesztéséről, amelyek által a fiatalok tudatos és sikeres helyi polgárokká válhatnak ezzel jövőt teremtve a környezetüknek és az elmaradottabb térségeknek.

A konferencia fő üzenete szerint a hagyományos oktatással szemben nagy hangsúlyt kell fektetni az egyén aktív részvételére építő, és ezáltal személyes megtapasztalást biztosító csoportos, élményt nyújtó foglalkozásokra, a tapasztalati tanulásra.

Szó volt élménypedagógiáról, amely sokféle terápiás, nevelési, szabadidős és rehabilitációs stratégia szintézisét jelenti, a tapasztalati nevelés egyik formája, egyfajta alternatív módszer. Olyan elmélet és gyakorlat, amely eltávolítja a tanulókat az iskolapadtól, kivezeti a tanulókat a való világba, hogy próbára tegyék értékeiket, tudásukat, meggyőződéseiket, interperszonális képességeiket és kreatív gondolkodásukat.

Az előadásból azt is megtudtuk, hogy az élménypedagógia lényege, hogy cselekvésre készteti a résztvevőket. Provokál. Olyan helyzetet teremt, melyben a csoport tagjai késztetést éreznek arra, hogy próbára tegyék tudásukat, képességeiket, kreativitásukat. Saját fizikai, pszichikai képességeinkkel szembesít, és ami talán ennél is fontosabb: személyes élményre koncentrál.

Egy másik előadó arról beszélt prezentációjában, hogy a legfontosabb élménypedagógiai tevékenységek a biztonság érzésének kialakítására, a csoport tagjai közötti bizalom megteremtésére, alapvető emberi értékek felismerésére, a kommunikáció fejlesztésére, csapatépítésre, és problémamegoldásra szolgálnak. Mindezeket játékos feladatok megoldásán keresztül élhetik meg a résztvevők.

A prezentációkat követően egy vitára is sor került, ahol a felmerülő kérdésekre válaszolhattak az előadók, illetve a hallgatóságot bevonva átbeszélhették a tapasztalatokat és javaslataikat.

 

Eredeti betűméret
Kontraszt beállítása