Balassagyarmati Polgármesteri Hivatal és a Természettudományos Élményközpont látogatása

  1. október 22-én került sor a következő tanulmányútra, amelynek keretében a résztvevők a balassagyarmati Természettudományos élményközpontba látogattak el.

A tanulmányút során a résztvevők megismerhették az Alapítvány által létrehozott Természettudományos Élményközpontot, amely 2019. február 21-én nyitotta meg kapuját a nagyközönség előtt Balassagyarmaton.

Héjja Gábor szakértő bemutatójában elmondta, hogy modern technológiai megoldásaival és élményalapú oktatási módszereivel a Központ nagyban hozzájárul a diákok kompetenciáinak fejlesztéséhez. Emellett olyan egyedülálló lehetőséget biztosít a fiatalok számára, amely megváltoztatja az élet- és karrierszemléletüket, új perspektívát nyújt a pályaválasztásban, hozzájárulva a térség gazdasági felzárkózásához.

Majd ezt követően Héjja Gábor a közösségi szerepvállalás fontosságáról beszélt, kitérve arra, hogy az Együtt Európáért Alapítvány korunk egyik legfontosabb kérdésének (és kihívásának) tartja a mostani fiatal (ún. „Z”) generáció társadalmi szerepvállalását, közösségi aktivitását, és kötődését ahhoz a helyhez, közösséghez ahol született, mert ez jelenti a jövőnket. Az hogy a világ kitágult eddig is tudtuk, a technológiai fejlődés pedig ezt olyan mértékben tágítja tovább napról-napra, hogy az már egy hétköznapi ember számára követhetetlen. A valódi közösségi élmények, hagyományos helyi közösségek, a család, a helyben maradás és helyben boldogulás, mind olyan fogalmak, amelyeket sokan a technológiai fejlődés és innováció ellenpontjának tekintenek. Szinte mindenki számára evidencia, hogy a vidéki élet kevesebb lehetőséget nyújt, ezért sokan tanulni, boldogulni fővárosba, agglomerációs központokba vagy külföldre mennek. A valódi közösségeket sokan avittnak tartják a virtuális közösségekkel szemben, a családot pedig egy olyan tényezőnek, amely az embereket röghöz köti ebben a kitágult világban.

Mi van ha mindez téves sztereotípia? – tette fel a kérdést Héjja Gábor szakértő.

Mi van, ha a technológiai fejlődés olyan kiaknázatlan lehetőséget nyújt, amelyben az embereknek nem kell azért elköltözni vagy a klasszikus közösségi értékeket felrúgni, ha boldogulni szeretnének? Lehetséges, hogy egy otthonról üzemeltetett webshop helyi „kézműves” szolgáltatásokkal megélhetést nyújt vagy, hogy egy AR-szemüveg segítségével otthonról konferenciát szervezzünk és vegyünk azon rész vagy adott esetben kisebb orvosi műtétet hajtsunk végre? Mi van, ha a jövő ilyen lehetőségeket rejt?

Élményközpontunk természetesen elsődlegesen az élményközpontú oktatásról a klasszikus tantárgyi és azon túli ismeretek nem klasszikus módszerekkel történő átadásáról szól, ahol Lego robotok, AR és VR szemüvegek, interaktív táblák 3D nyomtatók és megannyi újdonság várja a fiatalokat, hogy jobban megismerjék a természet törvényszerűségeit és azt, hogy mit hoz a jövő, a technológiai fejlődés és a természettudományos innováció.

Az Alapítvány szakértője azt is hozzáfűzte, hogy bízik benne, hogy az itt eltöltött órák, foglalkozások, élmények nem csak a gyermekek egyéni életútjára lesznek hatással, hanem egy olyan szemlélet kialakítását is segítik, amely szerint a technológia és a vidéki élet perspektívája egymást erősítő tényezők.

A bemutató zárásaként Héjja Gábor azt is elmondta, hogy milyen célkitűzésekkel látja ezt megvalósulni:

–  Megyei vonzáskörzetű Természettudományos Élményközpont létrehozása, amely hozzájárul a természettudományos tárgyak népszerűsítéséhez.

–  Korszerű, kísérletközpontú, élményszerű oktatás megvalósítása modern technikai eszközökkel.

– Természettudományos és műszaki pályaválasztás támogatása.

– Tudatos pénzügyi kultúra népszerűsítése.

– A helyben boldogulás és a valódi közösségi (családi) élet és a technológiai fejlődés kapcsolatának bemutatása, a technológia hatása a helyi gazdásági fejlődésre és a jövő helyi munkaerőpiacára

– Közösségi Programokat előtérbe helyező foglalkozás-sorozat megvalósítása, közösségi tér létrehozása.

– Olyan légkör kialakítása az Élményközpontban, ahová a diákok szívesen és maguktól jönnek el.

Eredeti betűméret
Kontraszt beállítása